Možganska vitalnost in stres

MOŽGANSKA VITALNOST

Sita® jezikovne vsebine za KREPITEV SPOMINA, za »možgansko rekreacijo«, so »sinergija med medicino in andragogiko« in pomagajo ohranjati mladost in vitalnost uma.

Uporaba HARMONIZATORJA DIHANJA in metode Sita® nam omogoča nastajanje novih možganskih povezav in izjemno vpliva na možgansko vitalnost in boljšo koncentracijo ter tako KREPI SPOMIN in prepreči pozabljanje (preventiva in rehabilitacija pri Alzheimerjevi demenci, pri motnjah pozornosti ADHD in koncentracije).
Demenca je najpogostejša nevrodegenerativna duševna bolezen v starosti.

Metoda Sita® uporablja jezikovne vsebine, ki že vključujejo rabo kompleksnih stavkov, dialogov, postavljenih v pravi čas, sklon. Znanstvene raziskave so potrdile, da lahko z učenjem tujih jezikov po metodi SITA del možganov, ki je za demenco najbolj ranljiv mogoče zelo okrepimo in s tem naravni proces staranja možganov zelo upočasnimo.

Urjenje spomina in vaje za razgibavanje možganov (možganska rekreacija) so enako pomembni kot razgibavanje telesa in zavirajo staranje.

Učenje novih vsebin Sita® v globokem budnem sproščenem stanju (merljivo alfa ali teta možgansko valovanje) in ritmična svetloba harmonizatorja dihanja sta osnova, da možgani izločajo nevrotropni faktor - beljakovino, ki omogoči ustvarjanje novih nevronskih poti. Spodbuja receptorje nevronov, ki pomagajo ohranjati delovanje možganskih celic na optimalni ravni. Omenjene receptorje aktivira beljakovina, imenovana nevrotropni dejavnik možganskega izvora (BDNF– ang. brain-derived neurotrophic factor), ki omogoča rast in diferenciacijo povezav ali sinaps, prek katerih poteka komunikacija med nevroni.

To pozitivno vpliva na nastajanje in življenjski cikel živčnih celic ter tako na hitrejšo regeneracijo, hkrati pa tudi izboljšuje učinkovitost delovanja nevronske mreže in s tem sposobnost mišljenja in pomnjenja. BDNF je ključen za oblikovanje dolgoročnega spomina. Spomin je ena možganskih funkcij, ki jo lahko z metodo Sita® - možgansko rekreacijo izboljšamo in tudi lažje ohranjamo.

Raziskava prof. dr. Edgarda Reicha: »Stres je eden izmed sprožilcev za prve simptome demence. Očiten znak demence je izguba spomina, pri čemer je v začetni fazi prizadet predvsem kratkoročni spomin.«

Želite več informacij?

Kontaktirajte nas

OBVLADOVANJE STRESA

Harmonizator dihanja na klinikah uporabljajo za zmanjšanje stresa in vzpostavitev koherentnega stanja, to je visoko učinkovitega psihosocialnega in fiziološkega stanja, v katerem živčni, srčno-žilni, hormonski in imunski sistem delujejo učinkovito in usklajeno. VEČ KOHERENCE - MANJ STRESA.

S srčno koherenco ODDIHAJMO STRES IN ZNOVA PREVZEMIMO NADZOR NAD SVOJIM ŽIVLJENJEM.

Ko z vadbo srčne koherence dosežemo ravnovesje, smo optimalno pripravljeni na kakršni koli izziv.
Srčna koherenca neposredno vpliva na čustvene možgane prek zavestnega dihanja. Posledica tega so hitrejši in natančnejši odzivi in boljše delovanje v stresnih okoliščinah, tako na fizični, psihični in vedenjski ravni.
V osebnem in poslovnem življenju smo sposobni integrirati nove zadolžitve, spremeniti neučinkovita vedenja v učinkovito delo, strah oz. negotovost se počasi umika in nastane motivacija, ki dvigne energijo. Naučimo se nadzirati stres, tako na fizični, psihični in vedenjski ravni.

Ob nesproščenosti lahko vidimo, kako se srce v trenutku odzove na naše čustveno stanje.

 • Kaos

  V SITA centru merimo in spremljamo interval med vsakim srčnim utripom. Ob stresu, tesnobi ali jezi postanejo spremembe med zaporednimi srčnimi utripi neredne ali kaotične in nimajo notranje strukture.

  V primeru, ko naš srčni ritem ni usklajen, naši možgani informacij ne morejo obravnavati učinkovito, kar pomeni, da nismo tako uspešni in učinkoviti, kot bi lahko bili.

  To se pojavi zlasti pri:

  • stresu in občutkih frustracij,
  • strahu.
 • Koherenca

  Ob pravilnem dihanju postanejo spremembe usklajene, koherentne.

  Če je naš srčni ritem usklajen, možgani delujejo usklajeno s srcem in vsemi drugimi notranjimi organi.

  Rezultat tega je največji možni izkoristek možganskega potenciala.

Mnenja naših udeleženev

 • ga. Andreja Kračun, Limbuš

  Program SITA mi je omogočil, da angažiram svoje sposobnosti, za katere doslej nisem verjela da jih lahko. Ne samo da sem močno napredovala pri osvajanju ruskega jezika temveč mi je tudi pomagal k notranjemu ravnovesju in večji koncentraciji.

 • Tanja Ribičslovenska igralka in pevka zabavne glasbe

  SITA sistem super učenja, je zame eno najlepših in najpomembnejših odkritij. Pričakovala sem, da si bom zgolj osvežila znanje tujih jezikov, pa sem dobila nepredstavljivo več. Hvala gospe Blanki in ostalim, saj ste mi s svojim znanjem in prijaznostjo pomagali prebroditi najtežje strese pomagali najti ravnovesje in dober spanec. S pomočjo harmonizatorja dihanja sem naučila sproščati sebe in svoje otroke. Pravilno polno dihanje je osnova zdravja in zdravljenja! Zraven sem si "zbudila" s svetlobno terapijo iz očal pinealno žlezo! Zavidljivo znanje tujih jezikov pa je le zeloo pozitiven stranski učinek. Srečna!

 • g. Dejan JordanDuropac d.o.o.

  Že ob prvem pozdravu so izginile skrbi, ki sem jih imel med potjo. Prvi stisk roke in nasmeh ob sprejemu, me je že v štartu napolnil z energijo, ki se je samo še stopnjevala z vsakim obiskom. Ko sem zopet začel z delom v službi, sem bil zelo presenečen, da stres in težave prenašam brez problemov. Še več, v službi sem bolj funkcionalen in sproščen, naredil sem več kot prej. Znanje, ki sem ga pridobil pri učenju nemškega jezika, presega moja pričakovanja. Želim tudi nadaljevati z učenjem po tej metodi. Všeč mi je bilo domače vzdušje, profesionalnost, ves čas bivanja pri vas sem bil neverjetno sproščen, kar prej nisem poznal v taki obliki. Občutke prenašam naprej skupaj z dobro voljo, ki sem se je nalezel pri vas.

 • ga. Mojca Črtalič Andolšekdirektorica FerroČrtalič d.o.o.

  Gospa Blanka je prava »zdravilka« saj mi je s svojim strokovnim znanjem na različnih področjih pomagala odpraviti glavobol, strah pred govorom angleškega jezika, stres.
  Program je bil dobro pripravljen in vse informacije mi bodo koristile pri svojemu načinu življenja. Želela bi si, da bi tudi v bodoče še naprej prejemala spodbude za učenje s strani SITA ekipe. Hvala za vso pozitivno energijo.«
  »Zahvaljujem se za prečudovit teden, ki sem ga preživela pri vas in z vami. Veselim se nadaljnjega sodelovanja.