Metoda SITA® in harmonizator dihanja že od leta 1983

Avtor metode Sita® je gospod Karl-Heinz Gelsen, Nemčija.
Leta 1984 je razvil in patentiral, harmonizator dihanja (biofeedback masko), ki je poleg avtorskih vsebin ključni pripomoček za izvedbo metode Sita®.

Osnova uporabe v medicinski praksi za "globoko sprostitev z dihanjem po načelu biofeedback-povratna informacija" je nastala na podlagi znanstvenih raziskav Prof. Dr. med. Hanscarl Leunerja, ko je vodil oddelek za psihosomatiko in psihoterapijo na Centru za psihološko medicino Univerze v Göttingenu med leti 1975 in 1985. Že v petdesetih letih pa je razvil neodvisno psihoterapevtsko metodo, "Katathyme Bilderleben", ki je danes ena od priznanih metod psihoterapije v več državah.

Metoda Sita® nas nauči in pomaga do zavestnega dihanja (merljiv vdih in izdih skozi nos s trebušno prepono ob uporabi avtorske Sita® biofeedback maske - Harmonizatorja dihanja.
- Dihanje je najpomembnejša biološka dejavnost organizma in je odločilno za naše zdravje ter razpoloženje, saj vpliva tako na telesno, čustveno in mentalno stanje.
- Dihanje je samo po sebi menjavanje vdiha in izdiha. Pri vdihu sprejemamo in vsrkavamo kisik ter življenjsko energijo, pri izdihu pa porazdelimo sprejete moči v vsa telesna območja ter izločimo iz telesa ogljikov dioksid.
- Mirno ritmično dihanje s pomočjo Sita® harmonizatorja dihanja in rumeno svetlobo,povzroči sproščenost celotnega telesa, vsi notranji ritmi se umirijo, so skladni, občutimo varnost, mir in zbranost.
- Umiri se živčno-žilni in hormonski sistem, krepimo imunski sistem, postanemo odporni na bolezni, hkrati pa nam daje moč, samozavest in energijo.
- Okrepi srce, ki črpa kri in porazdeljuje življenjsko energijo po krvnem obtoku, dobro deluje na možgane, daje več življenja ter pomaga pri kronični utrujenosti.
- Kvaliteta dihanja izraža notranje stanje posameznika.
- Kadar je dihanje plitvo in površinsko, to onemogoča zadostno oskrbo s kisikom.
- Tako se posledice tesnobe, nemira, strahu, stiske, agresije odrazijo na vegetativnem živčevju.

Kako dihajo dojenčki?
-        Dihajo ves čas skozi nos
-        Dihajo s trebušno prepono
Dojenčki in majhni otroci dihajo praviloma skozi nos vse dokler ne postane njihov nos slabše prehoden in posledično začnejo dihati delno ali v celoti skozi usta.
Dihanje skozi nos zrak očisti, segreje, ovlaži in iz zraka absorbira življenjsko energijo. Usta nimajo takih varoval, zato je še toliko bolj pomembno, da naše dihanje poteka skozi nos.

Zavestno mirno ritmično dihanje po metodi Sita nam omogoči merljivo stanje SRČNE KOHERENCE.
- To pomeni usklajenost srca z možgani, ki jo dosežemo s preprosto naravno tehniko počasnega in ritmičnega dihanja, s katerim lahko ublažimo stresni odziv telesa.
- Zdravo srce bije skladno z dihanjem.
- Ob vdihu se srčni utrip zviša, ko izdihnemo, se zniža.
Temu razponu pravimo variabilnost srčnega ritma (HRV - Heart Rate Variability), oziroma respiratorna sinusna aritmija.
Dr.David Servan-Schreiber in mnogi raziskovalci poudarjajo prednosti vadbe srčne koherence.
Dr. Georgi Lozanov je leta 1966 utemeljil tehniko superlearning oz. suggestopedia za učenje brez psiholoških ovir.


Univerza zvezne nemške vojske »Helmut Schmidt University of the Federal Armed Forces Hamburg« pod vodstvom prof. dr. Rainer Dietericha je metodo Sita® znanstveno preverila
.

Komandorski križ poljske

Predsednik republike Poljske Aleksander Kwaśniewski je podjetjeSita® odlikoval s Komandorskim križem za prispevek k širjenju znanja v šolstvu, zdravstvu in športu.

Ostala priznanja in raziskave

 • Raziskave in priznanja Državna Univerza zvezne nemške vojske v Hamburgu – prof. Rainer Dieterich
 • Priznanje Inštitut za angleško filologijo na Univerzi Adam Mickiewicz, Poznan - prof. dr. Jacek Fisiak
 • Raziskave in priznanje Univerza Kardinal Stefan Wyszynski, Varšava.
 • Raziskave in priznanja Inštitut za kardiologijo v AnIn, Varšava – prof. dr. Jan Tylka
 • Raziskave in prizananja Center za medicinsko tehnologijo, Varšava
 • Priznanje Glavnega trenerja pri pripravi na olimpijado - Priprava Atene 2004
 • Raziskave in priznanje center za psihologijo športa Hamburg Nemčija
 • Raziskave in priznanja Profesor John Ritke - Državni svetovalec klinične psihologije

Certifikati

Bonitetna ocena - certificat

Prispevki o raziskovalcih

prof. dr. Jan Tylka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Tylka http://archiwum.wiz.pl/1996/96094200.asp http://www.fidesetratio.org.pl/files/plikipdf/tylka5.pdf http://www.sita.pl/jan-tylka-nauczyc-sie-odpoczywac.php

prof. dr. Rainer Dieterich
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rainer_Dieterich

prof. dr. Jacek Fisiak
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Fisiak http://wa.amu.edu.pl/wa/Fisiak_Jacek

prof. dr. Georgi Lozanov
https://en.wikipedia.org/wiki/Georgi_Lozanov https://en.wikipedia.org/wiki/Suggestopedia

prof. dr. med. Hanscarl LeunerVodja oddelka za psihosomatiko in psihoterapijo na Centru za psihološko medicino Univerze v Göttingenu.

Leuner je eden od pionirjev na področju raziskav in psihoterapevtske uporabe v medicinski praksi metode za globoko sprostitev z dihanjem na načelu biofeedback maske -povratna informacija.

ODLOČITEV RAZSODIŠČA V PRIMERU ARDS2015/77 o sporu za domeno superucenje.si. https://www.register.si/wp-content/uploads/2015/12/superucenje_si.pdf 

Mnenja naših udeleženev

 • Branko "Djuro" DjuricFilmski in televizijski igralec ter režiser

  Pred gostovanjem v Ameriki sem se odločil osvežiti znanje angleščine. Ker nikoli nimam časa obiskovati kakršnih koli tečajev, sem se odločil za nekaj skoncentriranih obiskov. Vse kar sem kdaj prej že slišal, izraze, fraze, mi je s pomočjo metode SITA priplavalo na plano in počutil sem se, kot da sem prišel iz Amerike in ne da šele grem. Skratka, spravili so me v top formo ;) Ampak, samo gostovanje po Ameriki, Kanadi, Švici Švedski, Danski, Norveški v tako kratkem času, bi me uničilo, če me ne bi na vsaki poti spremljal harmonizator dihanja - bio-feedback očala. Na vseh letih sem si jih obvezno nadel. Tudi pred spanjem, po predstavi in celo pred samo predstavo. Očala sem si snel tik pred odhodom na oder in tako začenjal predstavo, energeniziran, kot da sem prišel z dopusta. Dve predstavi zapored sem lahko odigral samo, če sem vmes polno dihal ter bil deležen svetlobne "kopeli, telovadbe epifize" z očali. Moram reči tudi, da so zame tudi edino zdravilo proti jet legu. Hvala, SITA!

 • Tanja RibičSlovenska igralka in pevka zabavne glasbe

  SITA sistem super učenja, je zame eno najlepših in najpomembnejših odkritij. Pričakovala sem, da si bom zgolj osvežila znanje tujih jezikov, pa sem dobila nepredstavljivo več. Hvala gospe Blanki in ostalim, saj ste mi s svojim znanjem in prijaznostjo pomagali prebroditi najtežje strese pomagali najti ravnovesje in dober spanec. S pomočjo harmonizatorja dihanja sem naučila sproščati sebe in svoje otroke. Pravilno polno dihanje je osnova zdravja in zdravljenja! Zraven sem si "zbudila" s svetlobno terapijo iz očal pinealno žlezo! Zavidljivo znanje tujih jezikov pa je le zeloo pozitiven stranski učinek. Srečna!

 • Prof. dr. Danica Purgdirektorica in dekanja IEDC - Poslovne šole Bled

  Izkušnja je bila zelo zanimiva, kmalu bom lahko v praksi uporabljala ruski jezik, hvala za veliko pozornost. Gradite na tem še naprej!