Povratek na seznam zapisov

Izgorevanje zaustavila s Sita metodo

Izgorevanje zaustavila s Sita metodo 


Eva Rajkovič*

Spol: ženski

Starost: 44 let

Začetek težav: leta 2022 

Zdravstvene težave: izgorelost

Zdravljenje: metoda Sita

Počutje danes: “Zadovoljna sem, živim polno…” 


Pred dvema letoma je Evo Rajkovič iz Ljubljane začela pestiti huda izčrpanost, ki jo je spremljala bolečina v prsih. Ta se je ob določenih sprožilcih okrepila in širila. Da bi si opomogla, je vzela daljši bolniški stalež, potem pa ji je direktor v službi ponudil, da se udeleži programa Sita za osebno in poslovno odličnost. Metoda Sita z vzpostavitvijo fiziološkega ravnovesja ne krepi le spomin in koncentracijo ter spodbuja nastajanje novih možganskih povezav, ampak deluje tudi anti-stresno. Moj odziv na stresne situacije se je spremenil. Učinek je bil izjemno hiter. Spet si je povrnila notranjo moč in kondicijo, hkrati pa je začela živeti bolj srečno in polno življenje. 

Ko je bila na bolniškem staležu, je po nasvetu osebne zdravnice poskusila s sprehodi in meditacijo, a bolečina v prsih še vedno ni izginila. Bilo ji je naporno že vstati in poskrbeti zase. Zavedala se je, da izgorelost izvira iz njenega odnosa do sebe in okolja, a ni vedela, kako naj se s tem spoprime. V službi so sodelavci začeli s programom Sita in se je odločila, da poskusi. Prvi korak je bil ,da sem dosegla notranje fiziološko ravnovesje, koherenco. Poleg učenja tujega jezika kot nevrolingvistični program, angleščine na višji ravni, ki jo potrebuje v službi, se je lotila tudi osebnega ‘kovčinga’, kjer je razreševala lastne težave.

Hitro učenje jezika kot nevrolingvistični program in občutek lebdenja

Udeležila se je tudi tega programa. Učinki so bili hitri in presenetljivi. “S Sita programom in vzpostavljanjem fiziološkega ravnovesja sem zelo hitro prišla nazaj v dobro kondicijo. Potem sem šla še na nevrolingvistični program preko tujega jezika po metodi Sita, kar je ključno, da se možgani spočijejo. Pri tem greš na harmonizator dihanja za 40 minut, poslušaš izbrano vsebino v tujem jeziku in potem sledi konverzacija s trenerjem. Torej dve muhi na en mah – sprostitev in znanje. Po nekaj strnjenih dnevih programa sem se povsem umirila in v nekem trenutku začutila, da lebdim,” pojasnjuje Eva. Ključno pri tem je, da sem ta mir in harmonijo prenesla na dogodke tekom dneva. Harmonizator dihanja in metodo Sita izvajala tudi doma tudi trikrat na dan, saj se je želela rešiti iz začaranega kroga. “ Služba, stres, dva otroka, vmes še korona virus, vse skupaj se je seštelo… Imela sem težave z nespečnostjo, bila sem polna adrenalina, nemira. Program me je res umiril tudi zato, ker sem ves čas v program vključena. Enkrat mesečno se zaradi spremljanja rezultatov izvede kratek program v Sita centru. Predvsem pa nisem bila več toliko eksplozivna do bližnjih in do sodelavcev,” ugotavlja Eva, ki je spoznala, da je bila izgorelost rezultat slabih odnosov in slabega odnosa do same sebe. Morala se je naučiti postaviti meje, zdaj res zna poslušati sebe, si prisluhniti. Tako da se zna napolniti z energijo, ne da jo samo razdaja, kar je počela prej. Uporaba harmonizatorja dihanja metode Sita je spremenilo kvaliteto mojega življenja. Spremenila je tudi način prehranjevanja in se po nasvetu naturopatinje začela prehranjevati v skladu s krvno skupino 0. Izključila je ogljikove hidrate in mlečne izdelke ter sladkor. Prehranjuje se pretežno z mesom, zelenjavo, sadjem… Veliko hodi na sprehode v naravi. 

Z ravnovesjem do boljše komunikacije 

“Iz te izkušnje sem izšla ven močnejša, znam živeti bolj polno, zdaj vidim pozitivne stvari in razumem, zakaj se mi je to zgodilo. Dobila sem širšo sliko. Vrtela sem okrog enih in istih stvari. Zdi se mi pomembno, da imaš jasen zemljevid, da si notranje fiziološko opolnomočen. Meni je ta pripomoček za izvedbo metode, harmonizator dihanja, zelo pomagal pri vzpostavljanju notranje koherence ravnovesja. S harmonizatorjem dihanja in metodo Sita   vzpostaviš srčno koherenco, prideš v fiziološko ravnovesje, to omogoča, da greš naprej, da iščeš rešitve, da nisi v vlogi žrtve ali jamrača. Da ne objokuješ včerajšnjega dneva, ampak se znaš premakniti iz te točke, da ne živiš v preteklosti in pogrevaš ene in iste stvari. Videla sem, da življenje teče naprej. Meni se je takrat ustavilo, vsi okrog mene so normalno delovali, to me je kar malo streznilo. Lahko polno živiš le, če si tukaj in zdaj. Sicer to ne pomeni, da nimaš težav in izzivov, ampak jih znaš drugače reševati, ker znaš delovati drugače. Ker sem v tem sistemu trenirala tudi kreativno komunikacijo sem Opazila je spremembo v komunikaciji v družini, pa tudi v službi… Pred kratkim je imela priložnost, ko je sedela v skupini ljudi, s katero se dolgo niso videli, da je zaznala, koliko je res napredovala. Včasih se je vključevala v te pogovore z enako energijo, zdaj pa se ni več videla tam. Zna z distance pogledati na dogajanje in vidi, da so ljudje pogosto naravnani na to, da so v vlogi žrtve. Meni, da bi bilo dobro, da bi tovrstno znanje in metodo učili že prej. Da bi imeli šolo za starše, da bi otroci imeli na voljo to znanje in metodo v šoli, da bi si znali sami pomagati.”

Dnevno vzpostavljanje notranjega ravnovesja srčne koherence ji je pomagalo tudi, da je postala tudi boljši poslušalec. Prej je poslušala, pa ni slišala, kaj so ji drugi želeli povedati in to je sprožalo konflikte. Nasploh opaža velik napredek v komunikaciji, saj boljše razume tudi svoja najstnika in sodelavce. 

V službi so imeli tudi delavnico o vodenju sebe in vodenju drugih po metodi Sita. To je bila delavnica o osebni in poslovni odličnosti. Tu so se naučili, da je bistvo v prevzemanju odgovornosti. Ker če vsak vloži svoj del, potem ne prevzemaš odgovornosti drugih. 

Ta metoda učenja je namenjena tudi večji fleksibilnosti. “Da se znaš hitro odzvati, ustvarjajo se nove možganske povezave in s tem lažje osebnostno ter strokovno napreduješ. Od takrat, ko sem začela s tem, živim polno življenje. Zdi se mi, da mi je metoda Sita omogočila to, kar sem potrebovala za življenje. Da sem se razvila osebnostno, da sem bila v boljši koži, opolnomočeno, kot da bi imela orodja, zdaj pa vem, kako bom naprej. To je bilo hecno, ko pravijo, da so drugi ljudje tvoje ogledalo. Ko sem se sama spremenila, se je tudi okolje začelo spreminjati. To je bilo fino videti. Opazila sem, da sem bolj spočita in naspana, da se hitreje regeneriram, da sem bolj zbrana pri delu, da te izzive, ki mi prihajajo naproti, lažje in hitreje rešim. Zato, ker znam ostati mirna in vem, kako se odzvati. Nisem več v vlogi žrtve. Pomembno je, da si sposoben hitrih odločitev in da hitro prehajaš iz stresa v rešitve. Zdi se mi, da človek, ki je dnevno v balansu ima notranje ravnovesje, nove vzorce vedenja lahko integrira, stare pa opušča. Človek, ki to zmore, lahko dosega svoje cilje, je zadovoljen, srečen in živi polno življenje. Meni je bila ta izkušnja dana kot neko darilo, ki mi ga je prineslo življenje, da sem lahko res na polno zaživela. Zdaj se res počutim zadovoljna in izpolnjena, ” sklene naša sogovornica, ki Sita metodo še vedno izvaja, vsak dan vsaj pol ure. Videla je namreč, da ji res pomaga, predvsem, če jo redno izvaja. Super je, če to naredi zjutraj preden gre v službo in ko se vrne iz službe. Čez vikende obvezno tudi zjutraj, čez teden pa ko pride iz službe. Tudi družina je to sprejela.

Andreja Paljevec

Povratek na seznam zapisov