Povratek na seznam prispevkov

02.06.2020

Novak Đoković in Win Hof, svetovna legenda tenisa in lastnik 20 Guinessovih svetovnih rekordov v preživljanju na ekstremnih temperaturah, znan kot Iceman, sta preko Zooma razglabljala o načinu preživetja. Ja, preživetja, a ne v afriški džungli, ampak v divjini 21.stoletja.

Novak Đoković in Win Hof
Novak Đoković in Win Hof sta preko Zooma razglabljala o načinu preživetja v divjini 21.stoletja.

Novak Đoković ni mogel skriti navdušenja nad idejami in metodami Win Hofa, ki jih v zadnjih tednih ne promovira le z namenom krepitve imunskega sistema in sprostitve uma, ampak tudi z namenom zdravljenja covid-19.

Seveda sem malo pobrskala. Poizkusila. In, ni bilo ok. Daleč od tega. Zaradi njegove tehnike dihanja se mi je vrtelo. Ledena voda mi je bila prej stres kot kakšno posebno olajšanje. Zakaj?

Nekaj mojih vprašanj mi je v telefonskem klicu pojasnila moja nova prijateljica. Rečem ji prijateljica, saj mi je pomagala na poti iz najbolj neugodnih stanj. Tistih, ko si sam nase jezen, ker v sebi čutiš nemir, čeprav je zunaj vse lepo. Celo pravljično.

Ona, Blanka Seliškar Gašperlin iz Site, mi je pomagala odkrivati notranji svet, ga urejati, negovati. Se ga dotakniti. Oh, kakšen izziv. Ma kaj, izziv, nočna mora. Za marsikoga. A kaj ko je po tej nočni mori takšna katarza, ki bi jo privoščila vsakomur. In ja, zato rečem Blanki prijateljica.

Blanka Seliškar Gašperlin
Blanka Seliškar Gašperlin, višja medicinska sestra svetovalka za kakovost odnosov.

Je strokovnjakinja oziroma svetovalka za metodo Sita z več kot 30 letnimi praktičnimi izkušnjami, sicer po poklicu višja medicinska sestra. Ne pomaga le pri umiritvi notranjega stanja, ampak se je specializirala za pomoč podjetjem pri doseganju poslovne odličnost. Kajti, vse in vsi smo povezani in vse se začne in tudi konča z osnovo. Dihanjem. Ja, za pojasnilo metode svetovno znanega Win Hofa, smo morali nazaj k osnovam. Pravzaprav imajo vse njegove metode skupni imenovalec. Dihanje. In zdaj sledi nekaj, kar lahko koristi tudi vam, dragi bralec. Blanka je takole razložila…

Prvo pravilo: »ni vse za vse«. Ledena voda je povzročila že veliko prezgodnjih smrti. Mnoge tehnike dihanja privedejo do hiperventilacije, ki se nikakor ne sme zgoditi ob odsotnosti strokovnjaka terapevta. Lahko so zelo nevarne.

Drugo pravilo: mnoge tehnike dihanja in celo psihoterapije so lahko pogosto neuspešne metode, če ne vključujejo metode fiziološkega dihanja in upoštevanja cirkadialnega ritma.

Tretje pravilo: dihanje je edino biološka funkcija, s katero vplivamo na centralni živčni sistem; je danost, s katero začnemo življenje in to tako, da ob rojstvu vdihnemo skozi nos, s trebušno predpono in izdihnemo skozi nos. Tako dihajo otroci najdlje do okoli 10 leta. Zato so otroci ves čas sproščeni se hitro učijo…

Po tem obdobju času pa dihanje postane nezavedno (kot hoja). Odrasli pa nezavedno to doživimo nekaj trenutkov pred spanjem in zjutraj pri prebujanju... nam padajo ideje, misli se uredijo, najde se rešitev kar včeraj nismo našli… Nato vse trenutke dneva naprej dihamo plitko.

Četrto pravilo: dihanje je najboljše zdravilo, če ga dvakrat dnevno po 30 minut izvajamo zavestno. Ne le to; s tem, pravzaprav s stanjem koherence, ki ga lahko dosežemo le z dihanjem, si podaljšujemo življenje, odpravljamo tesnobe, anksioznost, depresijo, notranji nemir in večamo zadovoljstvo, učinkovitost. Je najboljše orožje proti vsem sovražnikom v divjini 21.stoletja.

Verjetno ste zasledili, da se v zadnjem času pojavlja »must have« ideja »master your self«. In če želimo to idejo zares udejanjiti, moramo - preprosto - dihati. In če to počnemo redno in pravilno, lahko dosežemo koherenco. To je stanje, ko se vse v organizmu uglasi. Srčni utrip, um, krvni tlak, dihanje… Kot v orkestru. Tega stanja ne moremo doseči z mislijo, vizualizacijo, z umom. Vedno je dih pred mislijo. A kako vemo, da dihamo pravilno? Da lahko dihanju rečemo fiziološko dihanje, ki nam bo omogočilo to čudovito stanje koherence?

Odgovor na vprašanje, ali gre za fiziološko dihanje ali ne, nam lahko poda le meritev našega stanja in harmonizator dihanja, ki nas ne more prelisičiti. Zelo koristno in prijetno ga je na začetku uporabljati pod vodstvom ljudi v Siti, ker je tako učinek hitrejši.

Harmonizator dihanja nam pomaga, da dihanje spet ozavestimo, da iz pljučnega dihanja preidemo na dihanje s trebušno prepono.

Deluje preprosto, v resnici prepoznava globino našega vdiha in izdiha, kar preobrazi v svetlobo, s katero dobiš dobro dozo endorfinov in melatonina in v resnici si prihraniš tisto znano garanje s poslušanjem 1001 YouTube posnetek raznoraznih motivatorsko razpoloženih gurujev, aplikacij s prasketanjem ognja in valovanja oceana… seveda z namenom, da sprostimo od težkih delovnih ur nabrane napetosti v glavi. Še več: dihanje ob podpori harmozatorja je blagodejno. Odkrije kakšno blokado in jo »oddihamo«. Jo ob vodenju premagamo, smo na konju. Pripravljeni na vse divjine sveta.

Harmonizator dihanja nam pomaga, da dihanje spet ozavestimo, da iz pljučnega dihanja preidemo na dihanje s trebušno prepono. Tako vadimo srčno koherenco. Da nam tudi povratno informacijo ali je dihanje fiziološko. Tako si ob enem zelo koristno »zmasiramo« notranje organe, kar je za naše zdravje zelo pomembno.

30 minut 2-krat na dan : dihajte! To je najboljši ščit za celoten dan. Kajti adrenalin, ki nam namesto le ob realni nevarnosti kot nekoč, pač danes v telo brizga cel dan, saj so prežeče nevarnosti vsak trenutek na vsakem koraku, je nujno umiriti. Namreč, majhna doza je zdravilo, velika pač škodljiv strup. In ta strup, ki ga je v sodobnem življenju v izobilju, je za zdravje, uravnovešeno počutje in učinkovito delovanje nujno zmanjšati na ravni zdravila. Najbolje s harmonizatorjem dihanja in sprva ob strokovnem vodenju ob programih podjetja Sita.

Originalni članek si lahko preberete na: https://svetkapitala.delo.si/trendi/ne-pozabimo-dihati/.Povratek na seznam prispevkov