Povratek na seznam prispevkov

22.06.2020

Živimo v času hitrega tempa življenja, zato se stresu težko izognemo. Čeprav ob besedi stres vedno pomislimo na nekaj slabega, negativnega, obstaja tudi pozitivni stres, ki ga občutimo ob lepih dogodkih, kot so rojstvo, rojstni dnevi, poroke in zmage.

Ko učenje jezika postane šola za življenje

Stres je in bo vedno med nami, zato je pomembno, da ga znamo obvladovati, izognili se mu bomo namreč težko. Lahko pa spremenimo, obvladamo naš odziv na stresno situacijo.

Končuje se precej zanimivo šolsko leto, v katerem se je marsikateri učenec, dijak in študent srečal s stresom, kot posledico šolanja na daljavo.

Zakaj se neradi učimo?

Ne glede na leta, pa ob besedi učenje, predelati snov, se naučiti novih znanj, novega jezika, občutimo nelagodje.

Učenje je fiziološki proces, ki ga večinoma spremlja misel na končni rezultat, torej ocena našega znanja. Ta situacija povzroči stres in zato težje sprejemamo nova znanja, informacije. Pomembno je, da se naučimo usmerjene pozornosti, to je prijetno koherentno stanje, v katerem smo kognitivno sposobni ter lažje sprejemamo informacije. Naše pomnjenje je boljše.

Torej, da bi nova znanja, pa kar koli že so, čim bolje usvojili in jih kasneje v praksi tudi dobro uporabili, se moramo najprej umiriti.

SITA harmonizator dihanja

Si predstavljate, da se morate za potrebe izpita ali delovnega mesta, naučiti novega jezika?

Verjetno bi vas ta misel spravila v stres. Tudi nas je zanimalo, ali obstaja drugačen, lažji, ne nazadnje hitrejši način učenja, kot je običajno, redno tedensko obiskovanje tečajev in pisanje nalog. Pri raziskovanju smo naleteli na več različnih pristopov. Ampak našo pozornost je najbolj pritegnila metodi SITA. S pomočjo unikatne metode Sita ter harmonizatorja dihanja boste obvladali stres, se naučili dihanja in usmerjene pozornosti. Jedro te metode je, da, obvladujemo čustveni del možganov in posledično se lažje soočamo s težavami. Ključno pri vsem tem pa je zavestno dihanje in večina od nas ne diha pravilno.

Ljudje pogosto občutimo le obremenitev, stisko. Dihamo hitreje in plitko in v takem stanju naš čustveni (limbični) del možganov izklopi 80 % kognitivnih sposobnosti.

Prvi korak je umiritev ritma dihanja in s tem umirimo vse notranje (srčno-žilni, hormonski) ritme telesa, ki ga dosežete s pomočjo harmonizatorja dihanja, ki nadzoruje in meri vaše dihanje s pomočjo ciklične rumene svetlobe. Vse to pa ne bo pripomoglo le k lažjemu in hitrejšemu učenju tujega jezika, temveč bo pripomoglo k doseganju boljših rezultatov na vseh področjih življenja. Pri tistih, ki se še šolajo, bodo rezultati boljši pri vseh predmetih, pri starejših pa bo odziv na življenjske situacije drugačen, boljši.

»Učenje jezika je bilo gratis«

Stanka Berce, s Posestva Berce, je zaradi potrebe po izboljšanju znanja angleškega jezika, iskala drugačne metode učenja. Pot jo je pripeljala do podjetja »Sita sistem super učenja«, ki z avtorsko metodo, ki so jo že v osemdesetih letih uporabljali v uspešnih nemških podjetjih, da bi svojim delavcem zagotovili boljšo učinkovitost, boljšo kakovost življenja in obvladovanje stresa.

Takoj na začetku je spoznala, da ima sama s seboj veliko zmedo, da je njeno življenje en sam stres, kot je povedala. Ob prvem srečanju je ugotovila, da se bo morala najprej umiriti, naučiti pravilnega dihanja in tako bo lahko nadaljevala uspešno učenje. Ker pa nesreča ne počiva, so ji ravno ob koncu prvega obiska sporočili, da je sin v bolnici. Verjetno ni hujše novice kot ta, da je z otrokom nekaj narobe. Toda, ravno harmonizator dihanja in metoda Sita, sta ji pomagala pri obvladovanju situacije, sprejemanju sinove bolezni ter seveda pomagala tudi na poslovnem področju. Ga. Stanka pravi, da se nihče od nas ni rodil kot vodja, zato je sprejemanje pravih odločitev ključnega pomena. V smehu še pove, da je bilo učenje jezika »gratis«, saj je pridobila veliko več. Za življenje.

Pri učenju po avtorski metodi Sita ne gre zgolj za pedagoški proces, ampak nevrološki. Ko je nevronska mreža preko SITA protokola aktivna, je bistveno lažje ozaveščati in spreminjati določena vedenja, navade in jih integrirati v življenje in razvoj osebne karizme.

Video pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

 

Življenje je nepredvidljivo. Vsak trenutek je lahko tisti, ki spremeni vse. Pomembno je, da se še pred »nevihto« uspešno opremimo z vsemi znanji, ki nam bodo pomagala v vsakdanjem življenju, kot tudi v pomembnih trenutkih.

Bistvo metoda Sita je merljivost. Ljudje imamo radi dokaz, da smo napredovali, pa naj bo to nižja številka na tehtnici, napredek pri teku ali pa le možnost, da se znamo umiriti, sprostiti. Umiriti v tem primeru pomeni, da smo sposobni tehtnega odločanja v ključnih situacijah in da nas zunanji svet ne vrže vsakič iz tira.

Originalni članek si lahko preberete na: https://med.over.net/clanek/ko-ucenje-jezika-postane-sola-za-zivljenje/.Povratek na seznam prispevkov