Povratek na seznam prispevkov

12.10.2020

Višja sila, okoli katere se vrti cel svet zadnjih šest mesecev, Covid -19, je globoko posegla v naša zasebna in poslovna življenja.

Metoda, s katero bo vaše podjetje doživelo preporod

Kot posamezniki smo se soočali z novimi izzivi, na primer organizacijo časa pri delu od doma, ki je bodisi dobro bodisi slabše vplivalo na delovni proces, komunikacijo na obvladovanje stresa.

Na drugi strani so bila podjetja prisiljena oziroma obsojena na spreminjanje poslovnih procesov ter tako na najboljši možni način zmanjšati negativne vplive nastale situacije. Na začetku smo omenili delo od doma kot enega prvih ukrepov vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Prvi vtisi večine tistih, ki so izkusili delo od doma, so bili pozitivni, sčasoma pa se je pokazala tudi temna plat tega ukrepa. Komunikacija. Ključ do uspeha je dobra komunikacija, ki se je v času odrejene karantene precej spremenila.

Ravno v takih primerih je ključnega pomena dobra, odprta komunikacija. S samim seboj, sodelavci in poslovnimi partnerji. Ker pa so se naše komunikacijske navade spremenile tudi na poslovnem področju, se vsi soočamo z novimi izzivi.

O tem, kako izboljšati komunikacijo, in o rešitvah, smo se pogovarjali z ga. Tatjano Dovjak, iz podjetja Dowell, kjer je zaposlena samo ona. Biti sam za vse, še dodatno oteži poslovanje v časih, ki smo jim priča danes.

Ga Tatjana, kako ste vi občutili prve in nadaljnje posledice karantene in dela od doma? Ste pri sebi uvedli kakšne spremembe?

Delo od doma nam postavlja kar nekaj izzivov. Sicer je prijetno, ker prihraniš čas, ki ga sicer porabiš za pot na delo, vendar brez samodiscipline in lastne organiziranosti, ta prihranek hitro zbledi in gre v deficit. Karantena je bila takrat za nas vse nekaj novega in vsi smo jo sprejemali z različnimi občutki. Z olajšanjem na eni strani, da smo lahko doma in poskrbimo za svojo varnost in skrbjo in strahom kako naprej in kaj nas čaka.

Moje podjetje je mlado in majhno ter morda še bolj občutljivo na situacijo na trgu. Ukvarjam se s svetovanjem direktorjem, direktorjem prodaje, vodjem prodaje, kako organizirati prodajno marketinške oddelke. Moje delo vključuje konkretne strateške pristope, ki so nujni, če želimo odlične prodajne rezultate. Odlično organizirana prodaja in pravilno vodenje so ključ do pritoka sredstev, ki so nujni za življenje in rast vsakega podjetja. Moj moto je »le odlično je dovolj dobro«.

Tatjana Dovjak

V času začetka pandemije sem delala za več podjetij. Največji delež prihodkov je prihajalo s podjetja, ki je velik igralec na svetovnem trgu v izdelovanju nišne kuhinjske opreme za prestižne restavracije in hotele. V gostinstvu se je s pandemijo vse ustavilo in posledice smo občutili tudi tisti, ki smo se posredno ukvarjali z branžo.

Stresna situacija, ki povzroča zaskrbljenost, tesnobo, strah, nespečnost. Vse to sem že poznala in lahko rečem, da sem bila dobro pripravljena. Že pred pandemijo sem se namreč udeležila skupinskega programa samo-vodenja in poslovne odličnosti po metodi Sita®.

Ste opazili kakšne negativne posledice teh sprememb in kako vam pri tem pomaga metoda Sita?

Kot rečeno, negativna posledica je bil prav gotovo padec prometa, izguba strank in nezainteresiranost novih strank zaradi nepoznavanja situacije.

Preden sem se seznanila z metodo SITA sem bila ves čas v stresu. Namreč od dvajsetega leta je bilo moje poslovno življenje namenjeno doseganju prodajnih planov, prodajnih rezultatov celotnih prodajnih timov in vsakega posameznika. To je stres, ki postane del tebe, se ga navadiš in sploh ne veš, da si pod stresom. Sčasoma sem postala vedno bolj utrujena, razdražljiva, raztresena, ponoči nisem spala, začela sem pozabljati, nasmeh je počasi zgineval z mojega obraza.

S pomočjo trenerja sem po metodi Sita® odpravila vse naštete težave. Najprej sem jih ozavestila, naučili so me vzpostaviti fiziološko ravnovesje, koherenco v telesu, s harmonizatorjem dihanja, preko posebnega nevrološkega programa pa sem bistveno izboljšala fokus in moj spomin je spet na ravni izpred let. Metoda Sita® mi omogoča fleksibilnost in drugačne odzive v znanih in novih situacijah. Nato pa sem skozi individualni coaching in skupinski trening nadgradila svoje znanje na področju vodenja in pridobila komunikacijske veščine v najrazličnejših, tudi stresnih situacijah.

Harmonizator dihanja SITA

Kako vam osebno pomaga metoda Sita®?

Osebno sem z metodo Sita® veliko pridobila. Psihična utrujenost, ki sem jo čutila v prsih, v srcu je izginila, lahko se osredotočim na delo, sem bolj fokusirana na to kar delam, razpršenosti ni več.

Pri delu sem produktivna, na stres se zaradi dobre notranje harmonije odzivam kreativno in življenje dojemam celostno.

Ponoči dobro spim in se zbudim spočita. Veselim se novega dne, ki mi bo zopet prinesel nekaj izjemnega.

Pridobljena znanja po metodi Sita sem vpletla v svoje delo in to je tudi dodana vrednost, ki jo nudim na trgu.

Metoda Sita® ima več 40 letno tradicijo, ki se ukvarja z opolnomočenjem človeških potencialov v podjetjih in individualno na različnih področjih: krepitve spomina, preprečevanju stresa, odpravo psihosomatskih težav, prijetno učenje tujih jezikov in karierni razvoj zaposlenih. Tu ne gre samo za razumevanje pedagoškega procesa, temveč za preverjeno kombinacijo prvin tehnologije, nevrologije, medicine in psihologije. Vsi strokovnjaki v sistemu SITA so certificirani izvajalci programov.

Originalni članek si lahko preberete na: https://med.over.net/clanek/metoda-s-katero-bo-vase-podjetje-dozivelo-preporod/.Povratek na seznam prispevkov